Redhats in the Sunset                 Dordrecht Introducte Agenda Weblog Fotopagina Pers Nieuwsbrief Links Gastenboek E-mail
Koninklijk bezoek met rode hoed
Door Barry Duijvelaar     Woensdag 26 april 2006 - BERGEN OP ZOOM - Hoewel koningin Beatrix pas  komende dinsdag het openluchtspektakel Baselius in Bergen op Zoom bijwoont,  kreeg de stad gisteren al koninklijk bezoek. De Red Hat Society hield gisteren haar  eerste Queensday.
Het was een prachtig gezicht, gisteren  in het Markiezenhof. Een veertigtal  dames uit heel het land verzamelde  zich daar voor de eerste  'koninginnedag.' Allemaal Queens en  vice Queens van de verschillende  Nederlandse afdelingen van de Red  Hat Society. En stuk voor stuk hadden  ze uiteraard een rode hoed op. Met een  paarse jurk eronder.  
De Kroonjuwelen, de Bergse afdeling van de Red Hat Society, had de eer om de  eerste gezamenlijke Queensday te organiseren. „Ik heb dan ook het idee dat ik een  beetje geschiedenis aan het schrijven ben. Dit komt in Bergen op Zoom nooit meer  voor, want elk jaar gaat de organisatie naar een andere afdeling“, zegt de vorstin  van De Kroonjuwelen, Queen Neverhome.   Alles had ze uit de kast gehaald om van deze dag een geslaagd evenement te maken.  Een speciaal gemaakt bord met daarop de beeldtenis van koningin Beatrix, beelden  met een rode hoed en een paarse jurk en ingestudeerde toneelstukjes. Het kwam  allemaal voorbij. „Het heeft heel veel tijd gekost. Maar ik ben nu eenmaal iemand  van de details. Nu het werk gedaan is, staat niets een zonnige dag meer in de weg.  En natuurlijk hebben we geluk dat wij als Bergen op Zoom het Markiezenhof  hebben. Met afstand het mooiste stadspaleis van West-Europa, vind ik.“   Ook over de dag waarop Queensdag 2006 gehouden moest worden, is uitvoerig  nagedacht. „Het is vandaag precies acht jaar geleden dat de Queen Mum, de  Amerikaanse grondlegster van de Red Hat Scoiety, in vol oornaat met haar  vriendinnen op stap ging.“   Nadat elke Queen haar troonrede had voorgelezen, was het tijd voor waar het  allemaal echt om gaat bij de Red Hat Society: gezelligheid en vooral veel kletsen.  Van vergaderingen hebben ze nog nooit gehoord. „Dat past niet bij ons. We zijn net  kinderen. We willen lol maken. Maar we blijven wel met de beentjes op de grond  staan hoor.“   Na onder meer een gezamenlijke lunch, een lezing van de Bergse schrijver Paula  Franken en een hand van burgemeester Han Polman, stapten de meeste Queens  weer op de trein. Terug naar hun eigen koninkrijk.  
                                                                               Foto Dick de Boer